Haväng är ett tidlöst vackert område med vidsträckta hedar, böljande gröna hagar och den långa vackra stranden. Verkeån rinner i närheten av vandrarhemmet och mynnar sedan ut i havet. Området är ett naturreservat med en unik flora och fauna. När bilen eller cykeln är utom synhåll kunde året lika gärna ha varit 1749 när Carl von Linné gjorde sin skånska resa. I början av 1900-talet hittade man ett gammalt smycke på en åker i Haväng, som man kallade "Himmelrikets nyckel"! Ungefär samtidigt försökte en prästson, som hette Floréus och var från Ravlunda, doktorera på att Paradiset hade legat i Haväng.... och vi tycker att han borde ha fått rätt!

Ravlundafältet
Haväng var från början en enda gård, men har med tiden blivit namnet på hela området runt Verkeåns utlopp i havet. Idag finns här några gårdar som fortfarande är i bruk och där man har betande kor, får och hästar. De betande djuren gör att området hålls öppet så att vi får de härliga vidderna, som är så karaktäristiskt för Haväng.
Ravlundafältet med sina unika vidder av hedmark, som bildats sedan militären exproprierade marken på 1940-talet, är en älskad plats för både människor och djur. Grannens får och hästar håller området öppet och betagande vackert.

Ibland är det militärövningar på Ravlunda Skjutfält.
Klicka här och se tiderna eller ring och fråga på tel 0414-741 80

Ravlundatrakten är mycket fyndrik och många bruksföremål och smycken har påträffats här. I Lindgrens länga (Havängs utemuseum) , som ligger ca 300 meter från vandrarhemmet, finns en mycket fin utställning om Haväng. Här kan man läsa om Havängs historia samt flora och fauna på ett spännande sätt, och få se bilder på många av fynden. Här kan man också läsa om den nyinvigda laxfällan/trappan Öradekaren (laxöring) från 1600-talet. Bara den värd en utflykt!
För att få fiska i Verkeån krävs ett fiskekort. Det finns tyvärr endast säsongskort, och de är begränsade i antal. Verkeåns sportfiskeförening kan svara på dina frågor. Gå in på deras hemsida www.vsff.se om du är intresserad.

Stranden, som ligger ca 300 meter från vandrarhemmet, är vidsträckt och bred med finkornig sand. Här kan man ibland hitta bärnsten, som är stelnad kåda och kommer från en flera tusen år gammal skog som ligger i havet utanför Haväng.
Stranden sträcker sig från Åhus i norr, ca 30 km bort, till nationalparken Stenshuvud i söder. Därefter fortsätter den längs hela kusten. Den långa stranden gör att man lätt kan hitta en plats där man kan vara ostörd.

Om du vill röra lite mer på benen, så finns det hur mycket vandring som helst att njuta av i området. Från små korta slingor, till lite längre. Bilden visar Verkeån nedanför vandrarhemmet och Lindgrens backar på andra sidan ån.

Vi har kartan.


Djur som du hittar runt vandrarhemmet...

Lindgrens länga / Havängs utemuseum
En fin utställning om Havängs spännande historia,samt den unika floran och faunan...

Havängsdösen - en sk stenkammargrav från yngre stenåldern, ca 5000 år gammal... blåste fram ur en sandstorm på 1800-talet!


Senast uppdaterad 2015-11-02 12:03