Orange led = Skåneleden...

Visste du att det finns mer än 100 mil vandringsleder i Skåne? Klicka här om du vill veta mer!
Från Vandrarhemmet har du möjlighet att vandra i ett flertal riktningar. Här är några trevliga förslag på lite längre turer.
Klicka här för Vandringsledskarta i PDF-format (Se nedan för mer översiktlig karta!)
Information om Österlenleden
Klicka här till höger: Österlenleden Etapp 6 Kivik - Vantalängan via Haväng

Backaleden (gula leden) Haväng-Andrarum, söder om ån ca 19 km. Flera övergångar att "vända vid" under vägen.
Skåneleden (orange led)- Norra sidan om Verkeån. Från kust till kust... om man vill! Välj själv hur långt du vill gå.

 • Vandra söderut mot Kivik längs stranden (5 km) och Simrishamn (25 km), eller ännu längre efter kusten ner till Sandhammaren.
 • Vandra norrut mot Åhus (ca 30 km), över Ravlundafältet när det är öppet.

  Glöm inte att gå in skorna först, skavsår är inte roligt...! Ser fram emot att höra era vandringsupplevelser!
  När vi har kaffe-luckan öppen kan du fylla på termosen, vattenförrådet och godsakerna hos oss...
  Vi ses!

Det finns även kortare, väldigt fina slingor att vandra runt Haväng.

Vi har ledkartan från Länsstyrelsen och en egen detaljerad karta över Haväng (ny!)
Nytt för i år är 
Sydostleden på cyke
Cyklar
hyr ni närmast hos Adam Stevenson i Ravlunda by, på 0414-740 01 eller 0739- 730 548
Ravlunda Cykel www.ravlundacykel.se

Vi väntar fortfarande på de optimala cykelvägarna... men det finns många småvägar runt Haväng som är väldigt fina.
Fråga oss om tips! • Cykeluthyrningen hittar ni ca 150 m från busshållplatsen, ca 3 km från Haväng.

  Cyklarna kan levereras till Haväng mot en ringa kostnad.

 • Här är ytterligare några populära vandringsrundor:
 •  
                              
             Våra egna akvarellkartor finns att köpa på vandrarhemmet!
             Eller klicka på någon kartorna för utskrift.

  Gilla oss på Facebook, klicka här!
  Den korta vändan
  Gå ut till parkeringen till höger och genom den lilla grinden. Fortsätt sedan mellan kullarna (Ljungakullarna). Njut en stund av utsikten över havet med Stenshuvud i söder och Åhus i norr, det som ryker i norr är från Nymölla pappersbruk. Håll till vänster runt kullen förbi Havängsdösen vänd sedan åter till vandrarhemmet. Nu kan frukosten intas.
  Christels favorit
  Ut genom porten, nerför slänten (rakt söderut), in i hästhagen, följ ån uppströms och gå över den lilla bron. Ta till vänster över färisten. Om du har tid över: Följ den lilla vägen fram och titta på ”Lindgrens länga” – en mycket fin utställning om Havängsområdet. Vill du gå mot havet från längan, går du tillbaka 75 m och sedan till höger. Gå gärna upp på kullarna om du vill träna benmusklerna! Här har man har en fantastiskt fin utsikt! Annars kan man bara följa den gamla Tångavägen (användes förr för att hämta tång). Snart ser du havet. När du är vid havet ser du åmynningen. Här har vi en av de vackraste platserna på Haväng. Stanna upp och njut! Ta den lilla bron tillbaka till ”norra sidan”. Följer man spången är man snart uppe vid den stora parkeringen. Ta gärna höger före kullarna och titta på Havängsdösen, som är en ca 5.000 år gammal stenkammargrav. Den stora byggnad som syns i norr är fodersilorna i Åhus, och längre bort Nymölla pappersbruk. Härifrån är det ca 200 m till Vandrarhemmet över parkeringen.
  rundan
  När det är mycket dagg eller småregnigt passar denna promenad bra. Gå ut till parkeringen, sen till vänster på bilvägen. När du kommer till granngården tar du ner till vänster mot ån. Här passerar du ”Jättens fotavtryck” i stenen till vänster och den gamla domarringen till höger. Fortsätt här över ån och vidare till Lindgrens Länga, som innehåller mycket historia om Haväng och berättar om hur man renoverar en gammal skånelänga. För att inte bli blöt om benen så tar du samma väg tillbaka.
  Killehusavändan
  Gå ut till parkeringen, gå över färisten in i hagen. Gå norrut mot skjutfältsgränsen, där finns det en grind, passera den (glöm inte att stänga!) Följ havet men gå ej ner på stranden. Gå istället en bit upp från vattnet, här får du en härlig överblick ut över havet. Här håller glidflygare till när ostanvinden tar i och uppvindarna blir de rätta. Det står en samling träd en bit bort, där är platsen för den gamla byn Killehusen. Nu får du sätta dig på kanten vid det lagade trädet (skottskada). Platsen kallas sedan gammalt ”hästen”. Gå nu ner för de branta slänterna till havet, följ sedan vattnet åter till vandrarhemmet. (Följ ån uppströms till du kommer till spången.
   
  Spänstiga svängen
  Börjar nästan som ”Christels favorit”. Ut genom porten, rakt fram, nerför slänten och följ ån uppströms inne i hästhagen. Om du vill titta på Öradekaren (laxtrapporna) går du tvärs över grusvägen och följer ån ytterligare 50 m. Här kan du gå över laxtrappan. Sen är det samma väg tillbaka och över den lilla bron. Gå över färisten till vänster och sen håller du höger uppför slänten. Om du har gott om tid kan du gå mot skogen i söder och sedan ner mot havet. Här kan man följa stranden söderut till Vitemölla, ca 3 km eller Kivik, ca 5 km. Väl därnere ser du den gamla ålaboden som håller på att restaureras av Skepparpsgårdens Museiförening. (De höga stolparna användes till att hänga upp ålahommorna i). Håll utkik efter bärnsten på stranden! De brukar ligga i tången en bit upp från vattenbrynet. Efter du har gått över den lilla bron syns Havängsdösen. Nu är du nästan hemma.
  Gilla oss lite på Facebook, klicka här!

  Gästisvändan
  Följ samma väg som du kom hit på. När du kommer till platsen där vägen svänger 90 grader åt vänster så ska du följa vägen rakt fram. Följ grusvägen rakt fram. Nu är du i Skepparps by. Snart passerar du järnvägen, om du håller lätt höger. Gå över den, inte under viadukten. Till vänster ser man den lilla banvaktsstugan. Fortsätt genom tallskogen, du går förbi några sommarhus och Bosarps gamla by. När du kommer till en T-korsning går du till vänster för att sedan gå direkt höger. Inte över ån ännu! Sedan är det bara att gå rakt fram. Förbi den gamla korsvirkesmöllan Bengtemölla och över ån där. Följ vägen uppför backen. Nu är det 300 m till Brösarp. Fortsätt till höger då hittar du gästis. Nu smakar säkert en kall öl och lite god mat förmodligen väldigt gott. Hoppas att det blev en fin tur. Kiviks Taxi (0414-700 98) kör dig säkert hem om orken tryter.
  Brännerivändan
  Börja som ”Christels favorit”. När du har kommit över bron följer du grusvägen 3 km förbi Lindgrens Länga. Efter äppelodlingen och ett antal hus (Havängs sommarby) kommer du ut till Riksväg 9. Här går du till höger ca 75 m. Då ser du Ravlunda Kyrka i väster. Besök Fritiof Nilsson Piratens grav eller gå direkt till vänster mot Vitaby. Skylt finns till ”Leksaksbilsmuseum” och café. Säsongberoende, hör med personalen. Väl här finns mycket gott att att äta och dricka. Ska du äta på kvällen, ring och boka 0414-740 90.
  Vitemölla/Kivik
  Pärlan bland promenader, även här finns det möjligheter till restaurangbesök. Vitemölle Badhotell, här gäller det bara att hitta sjön! Sen är det vänster fot i havet som gäller. Då ska du se Stenshuvud i söder. Stranden till Vitemölla är exotiskt vacker och vit. Det är bara att njuta! Det tar ca 45 minuter till Vitemölla om du inte njuter för länge varje gång du ser något vackert. Till Kivik tar det ytterligare ca 15 minuter. Bäcken som rinner ut halvvägs till Vitemölla heter Klammersbäck. Det finns en spång över bäcken om du inte vill vada över.
  Åhus
  Den här turen tar man inte före frukost och nästan inte före middagen. Det är ca 30 km. Du kan ha höger fot i havet hela tiden! Vi bokar gärna plats på Åhus Vandrarhem för dig, för det blir lite ont om tid att gå fram och tillbaka på en dag. Go tur! Vi blir lite avundsjuka på dig som har tid att i lugn och ro njuta av den här vandringen! Känner du att det blir lite långt så kan du ta bussen från t ex Yngsjö till Kristianstad och sen SkåneExpressen hem igen.
  Gula vandringsleden
  Börjar vid vandrarhemmet, går igenom Brösarps Södra Backar. Du vandrar utmed Verkeån upp till Andrarum, förbi Vantalängan (möjlighet att övernatta), Hallamölla. Har du tur har Christinehofs slott öppet, kanske också restaurang Kronhjorten
  Torra rundan
  När det är mycket dagg eller småregnigt passar denna promenad bra. Gå ut till parkeringen, sen till vänster på bilvägen. När du kommer till för detta Lammboden tar du ner till vänster mot ån. Här passerar du "jättens fotavtryck" i stenen till vänster och den gamla domarringen till höger. Fortsätt här över ån och vidare till Lindgrens Länga, som innehåller mycket historia om Haväng och berättar om hur man renoverar en gammal skånelänga. För att inte bli blöt om benen så tar du samma väg tillbaka.   
   
  Senast uppdaterad 2015-01-07 14:35