Vandrarhemmet är en gammal gård, som ligger inbäddad i lummig grönska inte långt från den milslånga vita stranden. ”Där Hav och Äng ur blotta namnet dofta” skaldade Anders Österling om Haväng. Här har man hittat nyckeln till Himmelriket...!
 

Gården heter Skepparpsgården, och är en genuint vacker korsvirkesgård med anor från tidigt 1700-tal (och byn Skepparp). Alla rummen ligger i den välbevarade skånegården och du kan bo på det gamla Undantaget eller kanske i den lilla Pigkammaren.
Haväng har alltid väckt konstnärssjälars förtjusning och är mycket naturskönt med de öppna hedarnas speciella flora och fauna. På heden går grannens hästar och får, och ger landskapet dess vackra karaktär när de betar och "behandlar" marken med sina hovar.
Flera vandringsleder utgår från Haväng. Välj mellan att uppleva Verkeån eller att strosa utmed havet. Trots att stranden är välbesökt sommartid kan du alltid hitta en plats där du får vara ostörd.

Fint reportage om vandrarhemmet i Tidningen Turist Se och läs här! (nr 3/2011)

Området har en lång historia och vid havet ligger Havängsdösen, den ca 5000 år gamla stenåldersgraven. 
Ravlundatrakten är mycket fyndrik och många bruksföremål och smycken har hittats här. Se Havängs utemuseums hemsida

 

Skepparpsgården har drivits som STFs vandrarhem sedan 1952. År 1994 renoverades gården så att vandrarhemmet fick duschar och toaletter, dock utan att gårdens karaktär och atmosfär ändrades. Vandrarhemmet har 50 bäddar på 12 rum - 3 dubbelrum, 5 fyrabäddsrum, 1 fembäddsrum och 3 sexbäddsrum. I de flesta av familjerummen finns en säng som är 120 cm bred, dvs som en liten dubbelsäng. Det innebär att det finns egentligen 5 platser i ett fyrabäddsrum (med ett enda undantag) och 7 platser i ett sexbäddsrum.
Alla rummen ligger i någon av gårdens fyra längor. Handfat på alla rum. (Rum nr 12 har dock gammaldags kanna med handfat, för att det inte gick att dra in vatten där) Två toaletter i gården, samt fler toaletter och duschar i separat byggnad i anslutning till gården. (Se även Gårdsöversikt!)

Det går oftast bra att ta med hunden, men eftersom vi även har allergirum måste vi veta det i förväg!
Gratis Wi-Fi!

Självhushållsköket
Köket är en viktig del av vandrarhemsupplevelsen för många. Ungefär som hemma blir det hjärtat i huset om man väljer självhushållning. Det är inte så stort, men har ca 15-20 sittplatser med tre bord, och är modernt utrustat. Det finns två spisar inkl ugn, två diskbänkar, tre kylskåp inkl liten frys samt microvågsugn.
Nu är det dessutom högt i tak i köket...!
Närmare bestämt 2.40 m... Bra, va?!
(Tidigare var det ca 1.75 m. Tack Rögla Bygg, för ett snyggt jobb!)


Norra längan har två matsalar som används för frukostservering och samlingsrum, ca 25 platser i varje rum. Här kan man också ha en mer privat tillställning. Ni kan duka upp till middag i den gamla salen, eller ute på framsidan vid den södra delen av gården. I trädgården finns två stora grillar som är till för Vandrarhemmets gäster. Bara att använda... men säg till om ni behöver köpa grillkol och tändvätska!

Våra ledord:
Rent - Hemtrevligt - Bra service!


 
Senast uppdaterad 2015-01-14 22:14